«

»

Feb 09

FPV – First Person View

Eg tenkte å skrive litt om det eg har holdt på med i vinter, nemlig innkjøping av FPV-utstyr.

Du lurer kanskje på kva FPV er? I modellfly-sammenheng står FPV for “First Person View”. Kort fortalt handler det om å feste eit kamera og videosender på et modellfly, båt, bil eller lignende, sende videoen til en mottaker nede på bakken og bruke enten videobriller, TV-skjerm eller PC-skjerm til og sjå kva kameraet ser. Denne måten å overføre video på har nesten ingen forsinkelser, og det går helt fint an å fly et modellfly ved og berre sjå på skjermen eller i videobrillene.

Eg skal forklare litt nærmare:

Å fly ed FPV som eg har tenkt, treng ikkje være så avansert. Men det er med FPV som med resten av rc-hobbyen, eit «Hav» av muligheter og utstyr å velge i mellom. Det er vel berre lommeboka «og kjerringa» som setter begrensinger for valg av utstyr.

 

Kva trengs for å komme i gang?

Sidan eg vil bruke fly eller vinge til FPV, så konserterer eg meg om dette. Som sagt så trenger man eit rc-fly. På flyet monterer man eit kamera og ein video sender (vtx). Og på bakken trenger man ein video mottager (vrx).

Vrx’en kobler man enklast opp mot ein skjerm. Her kan ein bruke ein laptop, gammal pc-monitor eller lignande.

Så kan ein fly av gårde og sjå direkte bilde frå flyet mens ein flyg. Mange hevdar at det er lettare og fly FPV, då ein «ser» og får samme «stikke føring» på radioen (tx) anten ein flyg til eller frå seg med flyet. Eg har høyrt om folk som kun klarer å fly med rc-fly med FPV-utstyr, og ikkje klarer å flyge LOS (Line Of Sight) med bruk av synet fra bakken og opp til flyet.

Men det er nokre ting ein må tenke på før ein kjøper utstyr til FPV. Det viktigaste er å sette seg inn i lovverket, for det finnast! For så snart ein sett kamera på eit flygande obejekt, som for eksempel rc-flyet, så blir ikkje dette rekna for å være eit rc-fly lenger. (dette kan ein lese mykje om på nettet og på Luftfartsverkets sine sider. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)  sine regler blir gjeldende. Ein skal søke for og få lov til å fly FPV (egentlig) og ha forsikring. Viss nokon vil vite meir om dette, så finn ein mykje på nettet.

 

Her er litt forklart:

www.nrkbeta.no/2012/02/07/fjernstyrt-fornoyelse-eller-ulovlig-spionasje/
Eller lese mykje både om lover, utstyr, erfaringer og sjå video frå FPV-flyging på www.fpv.no

Ein annan VIKTIG faktor er sikkerheten. Når ein flyg FPV, så mister ein fort retning og avstand både frå der du står, og til omgivelsane. Tre, høgspentlinjer, bebyggelse og lignande, er vanskligare å bedømme avtand til når ein ser det igjennom eit kamera, og ein har begrensa synsvinkel. Det heiter seg at ein heile tida skal ha med ein person som kan sjå flyet til ein kvar tid med det blåtte auge,og personen (spotteren) skal også ha mulighet til å gripe inn med ein radio dersom ein kjem forlangt unna, eller av andre grunner. Spotteren sin jobb er og å vite kor flyet er dersom tekniske problem oppstår og du må evt. ta av videobrillene og fly LOS.

 

Utstyr

Ein viktig faktor og tenke på når ein skal fly FPV, er valg av frekvenser. Du kan IKKJE ha samme frekvens på både fly og video. Da vil du fort få forstyrrelser på enten video, eller i verstefall miste kontrollen over flyet. Ein bør også velge frekvenser som ikkje blir forstyrra av trådlause nettver som wifi og lignande. Her også er det lovverk kva frekvenser som er lovlige til FPV.

Her er ein video, som viser det eg har skrive om: http://youtu.be/tz_aG8IDiOY

Dei fleste flyg i dag med 2,4ghz på fly. Og då er det mest brukte videofrekvensen 5,8ghz.5,8ghz gir best bildekvalitet, men denne frekvensen tåler lite hindringer mellom deg og flyet. Dvs at flyg du bak ein bakketopp, tre/skog så får du fort forstyrrelser og mister videoforbindelse. Gjer deg derfor kjent i området du skal flyge i og legg merke til faktorer som kan forstyrre videobildet.

Det heiter seg at dess mindre frekvensstørrelse du har, dess bedre gjennomtrengende evner har signalet. Så til dømes 1,2ghz og 1,3ghz er mykje brukt i FPV-samanheng. Desse antennene har lengre bølger, og er derfor sikkrare dersom ein flyg bakom hindringar og i terreng. Men dei gir dårligare videokvalitet.

Men når ein flyg FPV, må ein også passe på rekkevida frå radioen til flyet. Rekkevidda på tx 2,4ghz er ikkje meir enn 1-2km, alt etter værforhold, andre signalsendere i området.

Ein 35 mhz radio (tx) kan ein lett få 10km rekkevidde med enkle grep, som å forlenge antenne på mottageren på flyet. (NB. Det er ikkje berre å skøyte på ein lednig! Les meir om dette på nett før du evt prøver) HUGS AT FLYG DU MED 35MHZ TX, SÅ PASS PÅ AT IKKJE ANDRE SLÅR PÅ EIN RADIO MED SAMME FREKVENS.

Og når eg først er inne på antenner, så er det her ein kan oppnå dei enklaste og beste resultata både på rekkevidde på fly, og video. Det finnast eit breidt utvalg av antenner. Nokre er kortbølge-, langbølge-, sirkulære-, retningstyrte antenner.

Her han du lære meir om antenner: http://youtu.be/BbIOQ1La8qE

Det som blir brukt mest innan FPV på radio UHF sendere som Dragon Link, RangeLink og Chainlink. Med desse senderane/mottakarane kan ein nå 20-30km med skikkelige antenner. Har lest at rekorden er oppi 50km, men ein skal ha batteri for å komme seg tilbake med flyet og.

Når ein flyg over lengre distanser, kan det være greit og ha utstyr som hjelper deg til å orientere deg om batteri forbruk, støm på batteri, retning til der du står, fart, høgde osv. Muligheitaner er mange!  Utstyret som ein bruker heiter OSD (on screen display) Her kan ein kjøpe dei enklaste OSD’ane, til dei mest avanserte med gps-navigering og automatisk «return to home» RTH. Nokre av OSD’ane har også muligheter for stabilisering av flyet, slik at du kan konsentrere deg om å sjå deg rundt, og sleppe å ha så mykje fokus på å fly.

 

Så over til det eg har investert i:

Eg har kjøpt eit kamera, ein sender og mottager til video, og FPV-videobriller. Dette utstyret tenkte eg og montere på min Easy Star for å øve meg på FPV-flyging. Inntil det blir vår, så flyg eg simulator på pc’en: AeroSIM RC.

 

Men det har ikkje stoppa der! Dette fekk eg av min kjære til jul! 🙂

Eg kom i kontakt med ein kar på fpv.no som skulle selge alt FPV-utstyret og meire til. Eg hadde lenge fulgt med på forumet og sett både bilder og video med og av utstyret, så når heile pakken kom til salgs, kunne eg ikkje la sjansen gå ifrå meg. Dvs at det var min bedre halvdel som sørga for at eg fekk dette! 😉 Så i slutten av januar, var ho og eg i Oslo og fekk henta heim utstyret. Ikkje akkurat nybegynner utstyr, men i følge han som solgte og andre eg har snakka med, så er dette ikkje så vanskelig. Det igjen står og sjå om dei har rett! Utstyret er værtfall klart til å brukast, og er ferdig innstilt.

 

Så her er det eg har fått i hus:

DSC02309

Fly med FPV-utstyr:

Ritewing Zephyr Z2
Turnigy 3648-1450kv (Det følger med en ekstra motor av samme type)
Turnigy Plush 80A ESC (Det følger med en ekstra ESC av samme type)
Turnigy 16Kg servoer
Separat 5A BEC
10×7 Propell (Det følger med MASSE propeller i tillegg)
4 stk Turnigy Nano-Tech 5000mah 3S batterier
2 stk Turnigy 1000mah 3S videobatteri
Foxtech 500mw 5.8Ghz videosender med tunet Cloverleaf antenne
Hornet OSD med current sensor
FY31AP autopilot med Return to Home
Dragonlink rx (følger med flere antenner)
Sony 600TVL fpv-cam
TeleFly-print for MyFlyDream trackeren er intergrert i vingen.

 

Radio:

Futaba 10C med original Futaba koffert
Dragonlink tx med 2 stk antenner (kort og lang type)
Turnigy 2650mah 3S Lipo
Futaba FASST 2.4Ghz tx modul

DSC02311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladekoffert:

25A strømforsyning
iCharger 206B 20A lader med ladebrett for 6 stk batterier (XT-60)
iMax B6 5A lader med adapterkabler for alle typer batterier
3 stk separate vifter for ekstra kjøling av ladere og strømforsyning (viftene
har trinnløs justering av rpm)
LED-lys intergrert.
3 store oppbevaringsrom under plexiplate for div. utstyr.
Det følger med alle typer overganger, plugger, kabler osv.
Ladekofferten kan brukes med både 220V nettspenning og 12V spenning fra
bilbatteri.

Det følger med en separat 16A discharger for hurtig utlading av batterier.

 

Bakkestasjon for mottak av video:

Tripod som tåler inntil 5 kg last
MyFlyDream antennetracker med V4 driver (inkl gps) (V3 driver uten gps følger
også med)
12 Turn tunet helical antenne
2 stk 5.8Ghz 305 mottakere
EagleTree Diversity
Tunet Skew Planear Wheel antenne
Fatshark Dominator videobriller
Foxtech DV-02 DVR opptaker med skjerm, 8Gb minnekort
Zippy 5000mah 3S batteri (holder til ca 4 timer)
Voltmeter

 

Det følgde også med ein heil del utstyr uten om det som er nevn her. Det var fleire bokser med reservedeler som ledninger, lim, folie, propeller , koblinger +++!!

 

Batteri:

DSC02316

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joystick:
Eg bestilte meg også ein joystick frå Hobbyking. Den fungerer slik at du kobler den direkte til Futaba radioen, slik at eg kan styre fly med den. Planen min er å montere alt på ei plate som eg har på fanget, slik at eg lett kan både bruke joystick og radio. Men først må eg få lagt throttle-bryteren ut på sia av joystiken, og lage den større. Eg har tru og håp på at dette vil gjere det lettare for meg og få bedre kontroll.

DSC02340

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foreløpig får eg ikkje gjort så mykje med noko. Eg driver å pusser opp og flytter ungane rundt til nye soverom! Far trenger sårt eit hobbyrom!! Med det siste innkjøpet + 2 Skywalkera, 1 Finwing Penguin, 2 Skyfun og 1 Easy Star, så må eg ha ein plass å lagre flya, og kunne mekke uten og fylle heile stova!

Så no er det berre og pusse opp, få flytta ungane, begynne å spekulere/montere og vente på VÅREN!!

 

Her er linker til nokre av videoane tatt av forrige eigar av dette utstyret:

http://www.youtube.com/watch?v=oIdrhe0OmMk

http://www.youtube.com/watch?v=eLARnisxMNs

http://www.youtube.com/watch?v=hAp6RH5gfXI

 

Eg vil dele noko eg kom over med andre her:

Går du innpå nettbutikken Komplett.no så finn du ein god loddebolt til ein billig penge! Værtfall med tanke på bruksområde og brukervennlighet. Denne kan du ha med deg og bruke i felten då den går på vanlig lightergass. Eg har kjøpt den sjølv og er kjempe fornøyd. Her får du med fleire forskjellige utskiftbare munnstykker som gjere den til meir enn ein loddebolt.

Sjekk den ut på denne linken: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=609037

 

 

 

2 comments

  1. Skartun

    Bra skriving Roy! fortsett slik 🙂 Gledar meg til å sjå fortsettelsen!

    Fungerar det for deg å bruke throttle på venstre hånd og joystick på høgre? Eg går utifra at joysticken går på trainerfunksjonen? Isofal kan du setje radioen som master slik at det er throttle der!

  2. Roy Helge Aaberg

    Etter det eg har funne ut så kan eg ikkje ha throttle på radioen. Når eg kobler joysticken inn ved og slå på “training switch” og holder denne konstant oppe ved hjelp av strikk eller lignande, blir joysticken “master controller”.

    Men det er ikkje noko problem! Har åpna joysticken og sett at throttler-bryter lett kan skruast laus og lodde på lengre ledninger og monterast på sia av joysticken 🙂

Leave a Reply